Hoe behandel je kanker?

Er zijn veel behandelmogelijkheden voor dieren met kanker. Meestal zal chirurgie (d.w.z. een operatie) een eerste belangrijke stap zijn; soms kan nabehandeling met chemotherapie of bestraling nodig zijn.

Chemotherapie wordt gelukkig door het merendeel van onze huisdieren goed verdragen en kan als aanvullende therapie worden geadviseerd (botkanker), of als enige behandeling (lymfeklierkanker of leukemie).

Bestraling of radiotherapie kan als nabehandeling bij een operatie dienen, maar kan ook als enige behandeling worden ingezet bij inoperabele tumoren in de neusholte en hersenen. Maar het rijtje is met de bovenstaande mogelijkheden nog lang niet compleet: hormonale therapie, tumorvaccinaties, immunotherapie, fotodynamische therapie en targeted therapy worden ook al ingezet. 

De behandelmogelijkheden nemen door verder onderzoek en verfijning van behandelingen steeds verder toe. Wat kan en mogelijk is, wordt sterk bepaald door het type kanker, hoe de ziekte zich in uw huisdier gedraagt en door de verdere gezondheid van uw dier. Het besluit nemen over wat de optimale therapie is, wordt steeds lastiger. Uw dierenarts vervult bij het geven van dit advies een belangrijke eerste rol, maar een oncologische behandeling is maatwerk en de ontwikkelingen gaan snel. Bij twijfel of onduidelijkheid bestaat ook binnen de diergeneeskunde de mogelijkheid om een doorverwijzing te vragen naar een andere dierenarts die zich meer heeft toegelegd of zelfs is gespecialiseerd in de behandeling van dieren met kanker.

Huisdieren op spreekuur