Hoe stel je de diagnose kanker?

Om uw dier de juiste en beste behandeling te kunnen bieden, moet de behandelend dierenarts de precieze aard van de tumor kennen. 

Hiervoor kan een aantal testen noodzakelijk zijn, maar vrijwel altijd zal er voor de juiste diagnose materiaal uit de tumor worden genomen voor verder onderzoek. Deze procedure wordt biopsie genoemd en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een dunne naald biopsie, waarbij met een injectienaald enkele cellen uit de tumor worden afgenomen voor onderzoek, is weinig tot niet belastend en levert geen risico op voor het dier. Op deze manier kunnen ook gezwellen in de buik- of borstholte worden onderzocht. Biopten met dikkere naalden of chirurgische verwijdering van (een deel van) het gezwel levert vaak meer informatie op, maar is ook meer belastend.

Vervolgonderzoeken

Afhankelijk van het type tumor zal uw dierenarts vaak een bloedonderzoek en/of röntgenfoto’s voorstellen als aanvullend onderzoek. Maar ook een echo-onderzoek, endoscopie, CT- of MRI-scan, en/of radio-isotopenonderzoek kan nodig zijn. 
Pas na vaststelling van de ernst en de aard van de ziekte is het mogelijk een definitief behandelplan op te stellen. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek kan uw dierenarts u voorstellen uw dier te verwijzen naar een dierenarts die zich speciaal heeft toegelegd op het behandelen van kanker bij (gezelschaps)dieren of een specialistisch centrum. 

Mocht bij uw dier een tumor worden weggehaald via een operatie, dan zal uw dierenarts u vrijwel zeker aanbieden om de tumor op te sturen voor weefselonderzoek op een diergeneeskundig pathologisch laboratorium. Dit wordt niet alleen geadviseerd om de kans op succes van de operatie te kunnen inschatten, maar ook om te kijken of er nog een aanvullende behandeling nodig is en zo ja, welke.