Waarom heeft mijn dier kanker?

 Er zijn zowel bij mens als dier veel factoren bekend die de kans op kanker vergroten, maar de oorzaak voor kanker is nog niet gevonden.

Door goede verzorging en gezondheidszorg worden onze huisdieren steeds ouder, wat de kans op het ontstaan van kanker vergroot.
Omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan zonlicht, inademing van nicotine uit sigarettenrook of uitlaatgassen en contact met teerproducten, blijken de kans op het krijgen van kanker bij dieren te kunnen verhogen.

Hormonen spelen ook een rol bij het ontstaan van een aantal tumoren. Vooral bij niet of laat gesteriliseerde vrouwelijk dieren, bestaat een sterk verhoogde kans op de vorming van tumoren in het melkklierweefsel (mammatumoren). Deze verhoogde kans op melkklierkanker wordt overigens ook gezien als gevolg van het inzetten van de (prik)pil.
Het wegvallen van geslachtshormonen kan echter ook een verhoogd risico op kanker geven. Bij fretten lijkt het vroegtijdig castreren een verhoogde kans op tumoren uitgaande van de bijnier te geven. Bij de hond blijkt prostaatkanker vaker voor te komen bij de gecastreerde reu, alhoewel dit dan nog altijd bij een klein percentage van de gecastreerde reu voorkomt.

Het gebruik van bepaalde vaccins, maar ook onderhuidse inspuitingen met prikkelende (injectie)vloeistoffen, kan bij katten aanleiding geven tot de ontwikkeling van tumoren. Deze zogenaamde “injectieplaats sarcomen” gedragen zich lokaal erg kwaadaardig door sterke ingroei in hun omgeving.

Bij het ontstaan een aantal tumoren blijkt een virusinfectie een belangrijke rol te kunnen spelen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het kattenleukemievirus, maar ook bij een bepaald type huidtumor (sarcoïd) bij het paard spelen virussen een rol.

Meer en meer wordt duidelijk hoe belangrijk de erfelijke aanleg is bij het krijgen van kanker. Sommige tumoren komen meer dan gemiddeld of soms vrijwel alleen bij bepaalde rassen voor. Botkanker bijvoorbeeld komt vooral voor bij grotere hondenrassen en maagkanker zien we veel bij de Belgische Herder Langhaar en de Chow-Chow.