Frans Sluyters heeft een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis van het NKFD. Hij was decennialang een bevlogen accountmanager voor een groothandel in diergeneeskundige producten en zodanig bouwde hij een netwerk op binnen de veterinaire sector. Als adviseur van het NKFD en trouwe vriend van oprichter Johan de Vos was hij vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van het NKFD. In dit interview blikken we samen met Frans terug op zijn betrokkenheid bij het NKFD, de veranderingen in de veterinaire oncologie en de uitdagingen voor de toekomst.

Hoe ben je betrokken geraakt?

“Dat is gekomen op het moment dat het NKFD opgericht werd. Ik was goed bevriend met Johan de Vos. Ik heb eigenlijk alle perikelen rondom de oprichting van het NKFD meegemaakt en toen het zover was heeft Johan gevraagd of ik zin had in een bestuursfunctie. Daar voelde ik niets voor. Toen vroeg hij: Zou je dan willen fungeren als adviseur? We kunnen dan af en toe bij jou over veterinaire zaken om ideeën of raad te vragen? Zo is het gekomen.”

Heeft de oprichting zich ontwikkeld als jullie voor ogen hadden?

“Ja, in zekere zin wel. In het begin stonden er nogal wat dierenartsen kritisch tegenover oncologische vraagstukken. Men vond chemotherapie vaak al een brug te ver. Johan heeft ook in die jaren, mede door het inzet van Pfizer, lezingen gegeven in heel Nederland. Over hoe hij die problemen met kankerpatiënten aanpakte, dat was toch voor honderden dierenartsen een eye opener!”


Je hebt nog steeds veel contact met dierenartsen die je al heel lang kent. Denk je dat de houding van dierenartsen tegenover de oncologie nu duidelijk anders is geworden dan 10, 15 jaar geleden?

“Ja dat denk ik wel, want in die tijd dat met de lezingen begonnen werd, stonden er heel veel dierenartsen erg kritisch tegenover. Ik heb toch de indruk dat het duidelijk veranderd is. Later zijn meer dierenartsen begonnen met het oppakken van de oncologie, ook naar aanleiding van die lezingen. Dat was ook het begin van samenwerkingsverbanden tussen een aantal praktijken in alle hoeken van Nederland.

Door de ontwikkelingen van AniCura (Europese groep van dierenartspraktijen) is die kijkvorm weer anders geworden. Maar ook binnen die ketens heb ik de indruk dat er praktijken zijn die meer aandacht besteden aan oncologie.”

Heb je nog wijze adviezen voor het NKFD voor de komende jaren?

“Wij hebben bij aanvang heel erg gehamerd op naamsbekendheid binnen de dierenartsen wereld. In het begin hebben wij ons juist gefocust op de dierenartsen, om daar meer enthousiasme te vinden. Ik heb wel de indruk dat we dat een beetje hebben laten liggen de laatste jaren. Toch zijn er natuurlijk twee doelgroepen waar het NKFD zich op moet richten en dat zijn naast de dierenartsen ook de huisdiereigenaren.”

Afscheid

Frans neemt afscheid als adviseur van het NKFD. Zijn kennis, ervaring en betrokkenheid hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het NKFD. Wij willen Frans hartelijk danken voor zijn inzet en de jarenlange samenwerking.