Periodiek plaatsen wij een interview met een bekende Nederlander over de liefde voor hun huisdieren. In deze editie van ‘De liefde voor onze huisdieren’ hebben wij presentatrice Janny van der Heijden geïnterviewd. Janny is onder meer bekend van Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland. Denk je aan Janny, dan denk je ook aan haar teckel Nhaan. Janny vertelt in het interview over haar grote liefde voor honden.

Kunt u wat vertellen over uw huisdieren?

Nhaan is inmiddels zes jaar bij mij. Ze was al twee toen ik haar kreeg en ze was eigenlijk voor de fok bestemd. Eerst heette ze Maam, maar ik heb haar naam aangepast. Ik wilde wel zo dicht mogelijk bij de klank van haar eerdere naam blijven, dus koos ik voor de naam Nhaan. Toen ik Nhaan kreeg was ze heel onzeker en bang, ook voor andere honden. Ze raakte in paniek als ik niet in de buurt was. Daar is uit ontstaan dat ze altijd met mij meeging. Met goedkeuring van omroep MAX uiteraard. Als ze de studio niet in had gemogen, had ik haar niet genomen. Ik ben teveel op pad om een hond alleen te laten.

 

Waarom heeft u gekozen voor dit ras?

Nhaan is een echte teckel, overigens niet mijn eerste teckel. Ik houd van het eigenwijze karakter van dit ras. Daarvoor heb ik meerdere Bassets gehad, van gladhaar tot ruwhaar. Ook dat zijn eigenwijze honden met een geheel autonoom karakter.

 

Wat vindt u de mooiste eigenschappen van uw honden?

Ik denk dat ik trouw en het aanvoelen van emoties de mooiste eigenschappen van mijn honden vind. Daarnaast houd ik van hun eigengereide karakter. Een herder past niet bij mij. Ik moet lachen als mijn teckel weigert nog een stap te zetten als het regent of als ze vindt dat de ronde lang genoeg is geweest. Zitten doet ze prima op commando maar een poot geven vindt ze onzin.

 

Hoe beschrijft u de band met uw huisdieren?

Ik heb al mijn hele leven honden gehad, op een jaar of vijf na misschien. Soms had ik zelfs twee honden tegelijkertijd. Een leven zonder honden kan ik mij maar moeilijk voorstellen. Met elk van mijn honden heb ik een andere band gehad. Ik ben van mening dat je honden niet kan vergelijken, in de zin van welke het liefst is of is geweest. De meeste honden die ik heb gehad zijn oud geworden, 15 of 16, dus ik hoop de conclusie te kunnen trekken dat we het goed gehad hebben samen.

Heeft u in het verleden al eens een gezelschapsdier gehad met een ziekte, zoals kanker?

Helaas wel. We hadden vroeger een Ridgeback (teefje) uit Afrika en een Fauve de Bretagne (reu). Die twee waren dol op elkaar. De Ridgeback bleek later een tumor in haar hoofd te hebben, waar de artsen helaas niets meer aan konden doen. Heel triest. Na haar dood heeft de Fauve nog wekenlang gerouwd.

Wat weet u van de (behandel)mogelijkheden voor kanker bij dieren?

Het is inmiddels al 30 jaar geleden dat mijn Ridgeback overleed. Toen was de techniek voor het behandelen van kanker nog niet erg goed. Ik weet dat er inmiddels gelukkig veel veranderd en verbeterd is in de behandeling van dieren met kanker.