Sinds 2020 wordt jaarlijks de Johan de Vos prijs uitgereikt tijdens het ONCOlogisch Treffen. Dit is een internationaal congres voor dierenartsen die gespecialiseerd zijn in oncologie bij gezelschapsdieren.

De Johan de Vos prijs is een initiatief van Samenwerkende Diergeneeskundige Kankercentra (SKD) en NKFD voor de beste studentenscriptie op het gebied van oncologie bij gezelschapsdieren.

De prijs is een eerbetoon aan dierenarts-oncoloog Johan de Vos. Johan de Vos is één van de grondleggers van oncologie voor gezelschapsdieren in Nederland. Daarnaast is hij oprichter van het NKFD en SDK.

Winnaars Johan de Vos prijs

Johan de Vos prijs 2024: Sofie Zautsen

Sofie heeft in de afgelopen tijd de master Geneeskunde van Gezelschapsdieren afgerond en hoopt binnenkort weer verder te kunnen ontwikkelen in haar onderzoek en/of een differentiatie of een specialisatie.

Op dit moment volgt ze een stage in Brazilië. Samen met een studiegenoot en dierenarts gaat ze zwerfhonden en -katten castreren en steriliseren. Ze hoopt hiermee te kunnen bijdragen aan het beperken van de zwerfdierenpolulatie en de dieren een wat beter leven te geven. Daarnaast is het natuurlijk ook een ontzettend goede manier om haar chirurgische vaardigheden te verbeteren.

Lees meer over het onderzoek van Sofie Zautsen

Johan de Vos prijs 2020: Anneloes Andriessen

Anneloes is een masterstudent Diergeneeskunde en zij werkt naast haar co-schappen aan een onderzoeksproject waarin het ontwikkelen van een bloedtest voor de diagnostisering van kanker bij gezelschapsdieren centraal staat. Samen met haar begeleiders Prof. Alain de Bruin en Dr. Laura Bongiovanni is Anneloes op zoek gegaan naar kanker biomarkers in het bloed van honden met kanker.
Lees meer over het onderzoek van Anneloes Andriessen