Wanneer de dierenarts de diagnose stelt, gaat hij/zij samen met u als baasje in overleg over een behandelplan. Voor dieren zijn, net als bij mensen, veel behandelmogelijkheden beschikbaar. Afhankelijk van het soort kanker, de plaats en activiteit van de tumor, en de verdere gezondheid van uw dier zal de dierenarts u een advies geven.

Een oncologische behandeling is maatwerk en de ontwikkelingen gaan snel. Bij twijfel of onduidelijkheid bestaat ook binnen de diergeneeskunde de mogelijkheid om een doorverwijzing te vragen naar een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in de oncologie.

Chirurgie

Een operatie is in verreweg de meeste gevallen de eerste stap in het behandelplan. De tumor wordt dan chirurgisch verwijderd. In veel gevallen lukt het om de tumor volledig weg te halen. Maar om  zeker  te zijn van een goed langetermijnresultaat, adviseren dierenartsen in sommige gevallen nog een nabehandeling met chemotherapie en/of bestraling.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling die vaak maatschappelijke discussie met zich mee brengt.

Deze vorm van behandeling kan, mits bij de juiste tumoren toegepast, een duidelijke verlenging van het leven geven met in de regel behoud of zelfs verbetering van de kwaliteit van leven. Maar zoals u wellicht al weet zijn er ook risico’s verbonden aan deze vorm van behandeling. Daarom moeten de voor- en nadelen samen met de dierenarts zorgvuldig worden afgewogen.

Chemotherapie wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van lymfeklierkanker bij de hond en kat en bij mastceltumoren, bot- en schildklierkanker bij de hond.

De behandeling bestaat in de meeste gevallen niet uit een enkele behandeling, maar uit een combinatie van verschillende medicijnen die samen ook wel een chemokuur worden genoemd. De chemokuren worden in de regel poliklinisch toegediend en de frequentie van toediening is meestal 1 keer per 1-3 weken. Dit is afhankelijk van het type kanker = specifieke chemokuur(en) en heel belangrijk: hoe de patiënt er zelf op reageert.  Door goed naar uzelf en uw dier te luisteren, zorgvuldig de controles te laten uitvoeren en de ondersteunende medicatie, kan de dierenarts-oncoloog het ongemak van de behandeling zoveel mogelijk beperken.

Bestraling

Deze vorm van therapie kan bij veel verschillende vormen van kanker worden ingezet. Bij deze behandeling wordt de tumor “gedood” doordat onzichtbare straling naar de specifieke plek van de tumor wordt gestuurd. De tumor doden kan twee doelen hebben: idealiter de ziekte genezen, maar soms is alleen tumorgroei afremmen of pijn verminderen/voorkomen mogelijk.

Bestraling vindt over het algemeen plaats in meerdere sessies. Hierdoor zijn de gevolgen van de behandeling minder ingrijpend voor de gezondheid van het dier. Bestraling klinkt vaak risicovol omdat er met straling wordt gewerkt. Echter heeft de behandeling geen enkele risico’s voor de omgeving. Het dier wordt niet radioactief en kan direct na de behandeling weer veilig mee naar huis. Dit geeft het dier de mogelijkheid om in zijn vertrouwde omgeving te herstellen.

Bestraling is de enige reële behandeling voor een bepaald aantal vormen van kanker. Zoals bijvoorbeeld bepaalde tumoren in de neus, hersenen en mondholte.

Andere behandelmogelijkheden bij kanker zijn

  • (anti)hormonale therapie
  • tumorvaccinaties
  • immunotherapie
  • fotodynamische therapie
  • targeted therapy
  • interventie radiologie

Nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan naar kanker bij dieren. Zowel over het ontstaan van kanker als de behandeling ervan.

U bent vrij om de informatie van deze website over te nemen. Graag het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NFKD) als bron vermelden. In verband met de correctheid en volledigheid willen wij u vragen om geen eigen wijzigingen aan te brengen in de informatie.