In 2012 is door dierenarts-oncoloog Johan de Vos een onderzoek gestart naar de prevalentie (het voorkomen) van schildkliertumoren bij de Duitse Staande Langhaar. Er is een samenwerking tot stand gekomen met de Nederlandse Vereniging Langhaar, een geneticus van de Universiteit Wageningen, een veterinair endocrinoloog en een veterinair patholoog, beiden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Het doel van dit grootschalige onderzoek is om een duidelijk genetisch verband aan te tonen, wat kan verklaren dat er een vergroot risico bestaat, tot ontwikkelen van dit type tumor binnen dit ras.
Per 1 september 2018 is er een nieuwe onderzoeker begonnen bij de Animal Breeding and Genomics groep aan Wageningen Universiteit & Research. Hij zal 4 jaar lang onderzoek doen naar schildklierkanker bij de Nederlandse Duitse Staande Langhaar (DSL).
Het onderzoek zal uiteenvallen in een aantal onderdelen. Er zal begonnen worden met een beschrijving van de uitkomsten van het weefselonderzoek van DSL met folliculaire schildklierkanker. Dit gebeurt met het al eerder verzamelde materiaal wat beschikbaar is op de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Tevens zal gekeken worden hoe de Nederlandse DSL populatie genetisch is opgebouwd en in welke mate er verwantschap is tussen dieren met schildklierkanker.
In een volgende stap zal worden gekeken naar het mogelijke bestaan van associaties tussen de genetische samenstelling van een aantal chromosomen in de DSL populatie en het krijgen van kanker op verschillende leeftijden bij de DSL en mogelijk ook bij mensen met schildklierkanker.
In een derde project wordt de samenstelling van het genoom (het geheel aan erfelijk materiaal) van een aantal patiënten uit de DSL populatie vergeleken met die van enkele gezonde langharen en met die van ruim 800 honden van allerlei andere rassen. Hiermee hopen de onderzoekers dichter bij de genen te komen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van deze vorm van kanker.
In een vierde en laatste stap richt het onderzoek zich niet meer op analyse van het genetisch materiaal van de DLH, maar juist op dat van schildkliertumor zelf. De genen die een rol spelen bij de ongeremde delen van cellen en daarmee het ontstaan van de tumor worden hiermee in kaart gebracht.
Met dit onderzoek is het de bedoeling om de veranderingen op te sporen die een rol spelen bij het ontstaan van folliculaire schildklierkanker, maar ook de mogelijkheden te bekijken voor nieuwe behandelopties met behulp van moleculaire genetica.
In augustus 2021 verscheen er een artikel over dit onderzoek in het vaktijdschrift Veterinary and Comparative Oncology. Klik hier voor het artikel.