Indicators of Malignancy and Prognosis of Adreno Cortical Tumors
Tegenwoordig wordt bij steeds meer honden een bijniertumor vastgesteld. In de meeste gevallen is er sprake van het syndroom van Cushing en soms wordt een bijniertumor ook per toeval ontdekt. De vraag waar je als dierenarts mee geconfronteerd wordt luidt: is de tumor kwaadaardig en moet hij verwijderd worden? Of is de tumor goedaardig waardoor een operatie niet nodig is?
Voorlopig kan de aard van de bijniertumor echter niet vastgesteld worden zonder operatie.
Aan deze situatie kleven twee risico’s. Ten eerste: honden ondergaan een risicovolle en ingewikkelde operatie die uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn als de tumor goedaardig is. Ten tweede: als er gekozen wordt om niet te opereren, maar dan blijkt dat er wèl sprake is van een kwaadaardige tumor, komt een hond door uitzaaiingen te overlijden.
Hierin zal dit onderzoek naar de tumormarkers een verschil maken. Dit onderzoek is onderdeel van een langlopend onderzoek. Dr. Sarah Galac doet al ruim 10 jaar onderzoek naar bijniertumoren bij honden. Een jaar geleden is zij gestart met dit onderzoek.
Met dit onderzoek willen we tumormarkers (micro RNA) in het bloed en de urine van honden opsporen. Markers zijn stoffen in het bloed en de urine die afkomstig zijn van de tumor en die specifieke informatie bevatten over deze tumor. Deze markers kunnen ons vertellen of de bijniertumor kwaadaardig is of niet. Met deze tumormarkers zouden we dus op een relatief eenvoudige manier kunnen beslissen of het nodig is om de bijniertumor te verwijderen of dat het veilig is om niet te opereren.
Wij willen deze tumormarkers op de volgende momenten opsporen:
- Vóór de operatie: om de kwaadaardigheid van de tumor te kunnen aantonen.
- Direct na de operatie: om te bepalen of de markers zijn verdwenen.
- Een aantal maanden na de operatie: om een recidief van de bijniertumor op te sporen.
Op dit moment is er een selectie van biomarkers gemaakt op basis van een preliminair laboratoriumonderzoek. De volgende stap is de waarde van deze biomarkers testen. Bijnieroperaties worden tegenwoordig bij verschillende klinieken in Nederland uitgevoerd. Wij willen graag zo veel mogelijk patiënten met een bijniertumor in ons onderzoek opnemen. Met de steun van het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) kunnen dierenartsen het weefsel naar ons opsturen en vervolgens wordt voor alle patiënten een gestandaardiseerd histopathologisch onderzoek gedaan van het bijniertumorweefsel. Op deze manier bouwen we onze weefselbank op. Alleen met voldoende patiënten met bijniertumoren kunnen we op een efficiënte manier een betrouwbaar onderzoek uitvoeren.
De eerste (preliminaire) resultaten van dit onderzoek worden dit jaar gepresenteerd op het internationale veterinaire congres (ECVIM-CA). Naar verwachting kunnen we de eindresultaten en conclusie van het hele onderzoek eind volgend jaar delen.
De contactpersoon voor dit onderzoek is dr. Sara Galac, verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Sara Galac is projectleider van de bijnier onderzoeksgroep. Voor meer informatie kunt u contact opnemen per mail: S.Galac@uu.n