Bij het horen van de diagnose kanker denken veel diereigenaren direct; is er kans op genezing? Dieren met kanker kunnen zeker genezen, maar vaker wordt hun leven aanzienlijk verlengd en als dit met behoud van een goede kwaliteit van leven kan, is ook dit een duidelijke winst voor dier en eigenaar. De kans op genezing is afhankelijk van het soort kanker en het stadium waarin de ziekte zich bevindt.

In veel gevallen is het zo dat hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe beter. Een kleine tumor is in de regel makkelijker en beter te behandelen dan een grote tumor. Helaas is bij een deel van de dieren met kanker geen volledig herstel meer mogelijk. Maar dierenartsen kunnen door behandeling vaak nog wel gedurende een bepaalde periode een betrekkelijk stabiele situatie verkrijgen. Hierdoor kan het huisdier met behoud van goede kwaliteit van leven, deel uit blijven maken van het gezin. In veel gevallen is dan het uitgangspunt om de symptomen en klachten te bestrijden, om zo een voldoende goede levenskwaliteit te creëren. Deze aanpak is dan niet wezenlijk anders dan de behandelingen van allerlei chronische aandoeningen als slijtage van gewrichten of diverse hart- of nierziekten.

U bent vrij om de informatie van deze website over te nemen. Graag het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NFKD) als bron vermelden. In verband met de correctheid en volledigheid willen wij u vragen om geen eigen wijzigingen aan te brengen in de informatie.