Is kanker bij dieren anders dan bij mensen? Nee, de basis is eigenlijk hetzelfde. Kanker ontstaat altijd vanuit één of meerdere cellen die een ongeremde deling gaan vertonen. Dit leidt vervolgens tot de vorming van een goedaardige of kwaadaardige weefseltoename, de tumor, in het lichaam van uw huisdier.

Tumor

Cellen zijn de bouwstenen van het lichaam. In het geval van kanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van een deel van deze cellen. Hierdoor ontstaat een gezwel en dit noemt men ook wel een tumor. Zo een tumor is dan, in de regel, niet meer door het lichaam onder controle te krijgen en groeit verder. Een tumor kan in dit stadium nog zowel   goedaardig als kwaadaardig zijn.

Goedaardige tumoren

Tumoren die niet naar elders in het lichaam uitzaaien en niet het omliggende weefsel in hun omgeving ingroeien, beschouwen we als goedaardig. Maar ook een goedaardige tumor kan nog steeds problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld door de plek waar de tumor zich bevindt of wanneer deze steeds groter wordt waardoor het dier er zelf hinder van ondervindt. Een behandeling is dan nog steeds nodig, maar gelukkig hoeven we ons dan geen zorgen te maken over uitzaaiingen.

Wanneer er in overleg met de eigenaar voor gekozen wordt om een goedaardige tumor niet meteen te verwijderen, controleert de dierenarts de tumor regelmatig. Het kan namelijk voorkomen dat de celgroei van de ene op de andere dag verandert en wel tekenen van kwaadaardigheid gaat vertonen. Het is noodzakelijk om hier alert op te zijn zodat de dierenarts dan snel kan handelen.

Kwaadaardige tumoren

Een kwaadaardige tumor is een gezwel dat ingroeit in zijn omgeving en/of zich verspreidt naar andere plekken in het lichaam. Dit laatste noemen we het uitzaaien van de tumor. Tumoren zullen niet altijd direct bij het ontdekken uitgezaaid zijn, dit kan ook pas later in het ziekteproces gebeuren. Maar in de fase dat de tumor nog niet is uitgezaaid, kan het oorspronkelijke gezwel door ingroei in het omliggende weefsel ook al (veel) schade veroorzaken.

U bent vrij om de informatie van deze website over te nemen. Graag het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NFKD) als bron vermelden. In verband met de correctheid en volledigheid willen wij u vragen om geen eigen wijzigingen aan te brengen in de informatie.