Periodiek plaatsen wij een interview met een bekende Nederlander over de liefde voor hun huisdieren. Voor deze allereerste editie spraken we met programmamaker en presentator Koos van Plateringen. Bekend van o.a. SBS6 Shownieuws en de oprichter van eerlijkoveralcohol.nl. Koos vertelde openhartig hoe hij niet meer zonder zijn honden zou kunnen en hoe lastig het voor hem was toen één van zijn honden een ingrijpende operatie moest ondergaan.

Kunt u iets vertellen over uw huisdieren?

Mijn man Ton en ik hebben drie “Tollers” (Nova Scotia Duck Tolling Retrievers). Onze honden heten Jones (11), Molly (6) en Roxy (2). Molly en Roxy zijn al bij ons, sinds dat ze puppy’s waren. De oudste, Jones, had Ton al toen ik hem leerde kennen. Naast onze honden hebben we ook negen kippen. Elke dag kunnen we genieten van verse eieren.

Waarom heeft u gekozen voor het ras Tollers?
Ton had al een Toller. Hij vond het leuke, speelse en slimme honden. We vinden het leuk dat ze zo actief zijn en dat ze graag leren.

Hoe beschrijft u de band met uw huisdieren?

De gezelligheid van de honden zou ik nooit meer willen missen. Onze drie honden zijn als kinderen voor ons. Door een goede opvoeding leren we ze braaf te zijn. Maar we genieten ook volop met onze honden. We gaan veel met ze rennen, zwemmen en wandelen. Ook al hebben mijn man en ik soms een druk leven door ons werk, we hebben altijd iemand die op ze past. Bijvoorbeeld onze buurvrouw Mirelle, we zijn erg blij met haar hulp!

Wat is de mooiste herinnering met uw huisdieren?

Toen Roxy net bij ons was, werd ze totaal genegeerd door de andere twee honden. Zij hielden Roxy vanaf een afstand in de gaten, maar deden net of ze er niet was. Toen we in het bos gingen wandelen, kwam in de verte een andere hond aan. Vervolgens gingen Jones en Molly vlak voor Roxy lopen om haar te beschermen. Ik vond dat echt ontroerend. Zo mooi is de natuur. De ouderen beschermden de baby, terwijl ze thuis echt totaal genegeerd werd.

Heeft u in het verleden al eens een gezelschapsdier gehad met een ziekte, zoals kanker?

Gelukkig hebben onze honden geen ernstige ziektes gehad. Maar als ze al even niet zo lekker zijn, dan maak ik mij meteen zorgen. Bijvoorbeeld bij een operatie van onze Molly van 6. Zij had een gescheurd hoornvlies en moest daardoor een oogoperatie ondergaan. Dit was een flinke ingreep voor Molly. Dat vond ik zo naar en vervelend. Ik had er echt last van. Gelukkig was de operatie geslaagd en is alles goed gekomen.

Wat voor impact had de operatie van Molly op uw dagelijks leven?

Ik maakte mij zorgen omdat ik het er vervelend vond uitzien. En ik zag dat Molly moeite had met de kap op haar hoofd. Ik merkte wel dat Molly snel wende aan de situatie, waardoor mijn zorgen ook afnamen. Het is lastig als een hond iets heeft, je kunt niet met ze communiceren in dezelfde taal. Je zou ze alleen zo graag willen helpen, als je merkt dat je hond het moeilijk heeft of wanneer het even niet goed met hen gaat.

Wat weet u van de (behandel)mogelijkheden voor kanker bij dieren? 

Ik weet dat er veel mogelijk is op het gebied van behandeling, bijvoorbeeld chemokuur. Maar ik weet het niet precies. Gelukkig heb ik dit tot nu toe nooit hoeven meemaken, onze honden zijn kerngezond. Maar op het moment dat er wel iets aan de hand zou zijn met een van onze honden, dan vertrouw ik volledig op de kennis van mijn dierenarts.