Boeddha

Boeddha is een kruising tussen een Ragdoll en Heilige Birmaan. Hij was 8 weken toen hij bij ons en de drie andere katten kwam. Als kitten was Boeddha een ontzettend lieve druktemaker die het hele huis op stelten kon zetten. Zijn favoriete bezigheden waren willekeurig rondrennen achter alles wat los en vast zat en in de gordijnen hangen. Gelukkig accepteerde de rest van de (rustige) katten dit en ze werden al snel vrienden.

Toen Boeddha ruim een jaar was, werd hij wat rustiger. In de eerste instantie dachten wij dat dit te wijten was aan zijn castratie. Tot het moment dat het ons opviel dat hij zich wat meer begon terug te trekken, op vreemde plekken ging liggen en bijna niet meer spinde. Reden genoeg voor een bezoek aan de dierenarts.

De dierenarts voelde wat onregelmatigheden in zijn buik, waarna we besloten een echo te maken. Hiervoor konden we een week later terecht bij de dierenarts. Binnen die week was Boeddha ook echt ziek geworden en waren de onregelmatigheden gegroeid. Aan zijn buik waren de bulten duidelijk te voelen en te zien. Uit de echo bleek dat er kanker in zijn lymfeknopen bij zijn darmen en zijn milt zat. Een van de bulten was zelfs 4 centimeter groot. Van dit nieuws waren we ontzettend geschrokken en verdrietig! Hij was zo jong en nog volop in de groei. Omdat we niet op de hoogte waren van de uitgebreide behandelmogelijkheden voor kanker bij dieren, was onze eerste gedachte dat we Boeddha niet lang meer bij ons zouden hebben. Maar toen hoorden we dat die mogelijkheden er wel zijn.

Direct na de echo konden we bij een dierenarts-oncoloog terecht. Hij informeerde ons uitvoerig over de behandelprotocollen, de te gebruiken medicijnen en de aan de behandeling van kanker bij de kat verbonden kosten. We vonden het allemaal best heftig klinken. Als de behandeling zou aanslaan, zouden we 9 maanden lang bijna wekelijks met Boeddha naar de dierenarts moeten. Desondanks was niet behandelen absoluut geen optie voor ons. Boeddha was immers erg ziek en de dierenarts-oncoloog drukte ons op het hart dat dieren chemotherapie over het algemeen veel beter verdragen dan mensen. Met name katten: ze zijn immers van staal.

Ondanks dat het nog niet exact duidelijk was om welke vorm van kanker het ging, kreeg Boeddha alvast een spuit Oncaspar. Dat is een middel met het enzym L-asparginase, wat een bepaald eiwit afbreekt zodat bepaalde tumorcellen zich niet meer kunnen delen. Een week later werd duidelijk dat dit aansloeg. De bulten verweekten en werden zacht. De uitslag van de soort kanker was inmiddels ook bekend: grootcellig lymfoom. Hierdoor kon de rest van het protocol bepaald worden: wekelijks afwisselend een spuit, infuus en pil geven, in combinatie met dagelijks prednison.

De behandelingen zelf verliepen goed. Boeddha liet alles toe, zelfs het infuus zonder roesje. Wat waren we trots op hem! Uit de controle echo’s bleek dat de tumoren aan het verdwijnen waren. Toch kreeg Boeddha wat bijwerkingen van de zware behandeling en moest een extra medicijn gegeven worden. Door alle prednison gingen zijn oortjes hangen. Ook stagneerde zijn groei en veranderde zijn smaak. Brokjes wilde hij bijna niet meer eten, linzen en taugé daarentegen vond hij erg lekker.

De zware behandeling werd Boeddha inmiddels wat veel. Hij kon steeds minder goed tegen de medicijnen. Hierdoor hebben we in overleg met de dierenarts-oncoloog besloten de laatste ronde chemo niet te geven. Deze beslissing vonden wij vreemd genoeg moeilijker dan de beslissing om te starten met de behandeling. We waren erg bang dat door het vroegtijdig beëindigen van het protocol de kanker meer kans had om terug te komen.

Vlak na het stoppen verloor Boeddha nog redelijk wat haar rond zijn nek. Na een maand begonnen zijn oortjes weer rechtop te staan, zijn eetlust kwam weer terug en hij begon weer rond te stuiteren als vanouds. De echo’s waren ook veelbelovend: de kanker was niet meer te zien.

We zijn ontzettend blij dat we ervoor hebben gekozen Boeddha te laten behandelen. Tijdens de behandeling hebben we altijd het gevoel gehad dat iedereen van de praktijk echt met ons en Boeddha meedacht en handelde in het belang van de kat. We konden altijd met al onze vragen terecht en kregen hier duidelijke antwoorden op. Dit vonden we heel erg fijn.

Inmiddels zijn we ruim 2,5 jaar verder en is Boeddha uitgegroeid tot een kleine leeuw. De kanker is gelukkig nog steeds weg, maar we blijven hem altijd goed in de gaten houden en laten jaarlijks een echo maken.