Nova

Mijn topper Nova is op 22-05-2015 geboren in Friesland. Het was een heerlijke ondeugende pup. Zij groeide op als een prachtig beest. Samen met Nova en mijn labrador Bo hadden we een prachtig leven. We kwamen veel op het strand en in de duinen.

Toen Nova in juni 2021 net 6 jaar was geworden, kwam er een eind aan ons mooie leven. Nova kon plotseling niet meer van het strand naar huis lopen. We zijn naar de dierenarts gegaan. De dierenarts dacht aan een heupdysplasie. Ons leven stond op zijn kop. De dierenarts stuurde ons door naar een orthopeed, waar we gelukkig snel terecht konden. Hij maakte foto’s van haar heupen en kwam terug met de mededeling dat het geen heupdysplasie was. Hij zei dat het eruit zag als botkanker. Onze wereld stortte compleet in.

De orthopeed verwees ons door naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht. In UKG hebben ze een CT-scan gemaakt en kwam onomstotelijk vast te staan dat het botkanker was. Op de scan waren nog geen uitzaaiingen te zien. Het behandelplan was amputatie en 6 maal chemo. We hebben hier heel goed over na moeten denken en besloten dat te doen.

De operatie was goed gegaan en Nova knapte heel snel op. Zij kon weer gaan genieten op 3 pootjes. Aansluitend zijn we met de chemo begonnen. Ze werd er gelukkig niet ziek van, alleen een beetje misselijk. Na vier chemo’s werd Nova een beetje ziek en ze knapte niet echt op. De vijfde chemo kwam eraan. Haar waardes werden elke chemo nagekeken en voor de vijfde behandeling waren ze net goed genoeg. Dus we gingen ervoor.

Nova werd die dag heel ziek. Ze had hele hoge koorts. We hebben haar een paar dagen goed in de gaten gehouden, maar moesten haar drie dagen later op laten nemen. Gelukkig mocht ze na een nachtje weer naar huis. De dag erna ging het heel slecht. Ze heeft toen een week aan het infuus gelegen. Zaterdag was het de eerste dag dat het weer goed ging. We hadden weer hoop, maar helaas. Zondag ging het weer heel slecht en moesten we met spoed naar de kliniek. Daar kreeg Nova andere pillen en het was de bedoeling dat ze daar van op zou knappen. Maar de koorts werd steeds hoger. Maandag besloten ze een foto te maken van haar borstkas. Dit wilden de UKG, omdat uitzaaiingen zich daar meestal als eerst laten zien. Dit was ook zo, grote tumoren in haar longen. Nova had longkanker.

We hebben haar twee dagen later, 08-12-2021 moeten laten gaan. Zij is uiteindelijk  6.7 jaar geworden. Het is een zwaar en intensief proces voor ons geweest, maar ik zou het zo weer voor haar doen . Ze was het allemaal waard.