Tim

Tim is een blonde labrador en geboren op 1 oktober 2010 in Friesland. De eerste 1,5 jaar van zijn leven bracht hij door bij zijn eerste eigenaren. Vanwege persoonlijke redenen van zijn eerste eigenaren verhuisde Tim naar een stichting die assistentie honden opleiden. Twee weken later ontmoetten wij elkaar, het was liefde op het eerste gezicht en Tim werd mijn hulphond. In 2020 was Tim 9 jaar oud. Ik weet het nog als de dag van gisteren, op 18 september veranderde ons leven. Tim plaste bloed. Gelukkig konden we de volgende dag direct naar onze eigen dierenarts en acupuncturist. We denken aan een blaasontsteking.

.

Slechte prognose

De dierenarts controleert Tim zijn plas en voert diverse onderzoeken uit. De dierenarts voelt een vergrote prostaat en Tim kreeg homeopathische medicatie voor zijn nieren, blaas en prostaat. De dagen erna wisselt het bloed plassen en wij merken dat Tim minder fit is. Hij laat af en toe eten staan en is wat pieperig.

Op 25 september 2020 moest Tim ’s avonds overgeven. Er leek geen einde aan te komen. De volgende dag gingen we naar de dierenarts. De dierenarts nam bloed af, de waarde van de nieren waren onmeetbaar hoog. Hij moest direct aan het infuus. Later die dag zouden ze een echo maken, er werd voorzichtig verteld dat het er niet goed uit zag. Tim bleef wel eten, dus dat was goed. De volgende dag zijn er biopten van de nieren en milt genomen.

De diagnose die volgde was acuut nierfalen en de verdenkingen van een lymfoom, mijn wereld stond stil en Tim ging hard achteruit. We mochten helaas maar 2 uur per dag bij elkaar zijn. Iets wat voor ons beiden eigenlijk te weinig was, want we hadden alleen steun aan elkaar. Tim is hulphond en die heb ik niet voor niets. We waren namelijk gewend om 24 uur per dag bij elkaar te zijn.

Nadenken over euthanasie

De dierenarts belde mij op de tweede avond van de opname van Tim op 27 september 2020 om 22:00, Tim ging achteruit en hij was gestopt met eten. We waren die avond om 20.00 uur nog bij hem geweest…meteen doodsangst gelukkig mochten we komen. Allereerst knuffelde ik met Tim, voorzichtig gaf de dierenarts aan dat het er steeds slechter uit ging zien en adviseerde na te denken over euthanasie of verder onderzoek. Ik brak, ik kon alleen maar huilen en kroop dicht tegen Tim aan. Ik was bang om hem te verliezen. Tim is het belangrijkste, ik keek naar mijn lieverd en hij keek mij aan. Ik voelde onze band en zei tegen Tim, als je niet meer kan dan mag je over de regenboogbrug gaan. Maar als je nog wil leven, dan gaan wij er samen voor. Het was zo intens onze liefde, wij begrepen elkaar. Toen kwam het moeilijke moment om weer naar huis te gaan om te slapen. De volgende ochtend werd ik meteen gebeld. De tranen lopen bij het schrijven van dit verhaal weer over mijn wangen. Het leek of Tim de situatie begreep en hij was alerter. De dierenarts hield mij op de hoogte. En 14 dagen lang ben ik 2 keer per dag bij hem op bezoek geweest. 2 uur van de 24 uur is beter dan niets. Al werd het afscheid elke keer moeilijker. Hij at alleen als ik er was.

Behandelplan op maat

De prognose was slecht en Tim zijn nieren waren op dat moment zeer slecht. Ik kreeg via de dierenarts het telefoonnummer van een dierenartsenpraktijk die gespecialiseerd is in oncologie, kanker bij dieren. Onze eigen dierenarts heeft heel adequaat gehandeld. De bacterie kweek bleek negatief. De dierenarts-oncoloog werd 4 dagen na Tim zijn opname al betrokken, een lymfoom werd steeds aannemelijker. De uitslag van de biopsie kwam op Tim zijn verjaardag 1 oktober 2020. Er zitten kanker cellen. Er moest een PARR test gedaan worden om het type te bepalen, dit is bepalend voor de behandeling. De bevestiging van een T-cel lymfoom kwam nadat we al waren gestart met de chemo. Door Corona duurde alles langer. Ik kan mij het telefoon gesprek met de dierenarts-oncoloog nog goed herinneren. We moeten nu iets doen anders raken we hem kwijt of aan de kanker of aan de nierfalen. Het wordt ingewikkeld, de dierenarts-oncoloog had nog nooit eerder deze combinatie meegemaakt.

Er werd een behandeltraject op maat voor Tim opgesteld. Een combinatie van chemotherapie, medicatie en ondersteuning vanuit de holistische natuurgeneeskunde. Gelukkig konden we snel starten met de behandelingen. Ik geloof echt dat het maatwerk in deze combinatie van behandelmethoden Tim zijn leven heeft gered. Het gaat uiteraard met ups en downs, mede door de bijwerkingen van behandelingen. Momenten waarop je Tim ziet leven en momenten waarop onderzoek uitslagen tegenvallen en je jezelf als diereigenaar direct zorgen maakt.

Het verlossende nieuws

Tim is een vechter, op 14 juni 2021 kregen wij het verlossende woord dat de lymfoom in remissie is! Dit is geweldig nieuws, de behandelingen hebben hun werk gedaan. Maar Tim moet levenslang behandeld worden voor chronische nierfalen. Desondanks zien wij dat Tim van het leven geniet en wij genieten van Tim. Inmiddels is het 2 jaar geleden dat Tim de diagnose lymfoom kreeg. Wij hebben loodzware tijden doorstaan samen, maar we haalden allebei kracht uit de liefde voor elkaar. De kwaliteit van leven voor Tim stond voor mij altijd voorop.

Voor de behandelingen en medicatie van Tim heb ik een Go Fund Me actie opgezet. Op deze pagina houd ik nog steeds een dagboek bij.

Klik hier voor het hele verhaal van Tim op de Go Fund Me Pagina