Tes

Mijn hond Tes is een kruising tussen een Jack Russel en een Shih Tzu. In 2016 kreeg Tes een bultje op haar heup. Ik vertrouwde het niet omdat het bultje bleef groeien. Vervolgens heb ik het laten controleren door de dierenarts. Het bleek een kwaadaardig gezwel, mastceltumor, te zijn wat operatief verwijderd moest worden.

De operatie leek in eerste instantie geslaagd en er waren toen geen uitzaaiingen. Helaas kwamen er na plus minus 2 jaar toch weer bultjes terug op het litteken van de operatie van de eerste bult. Het leken in eerste instantie vetbultjes te zijn. Maar na een aantal controles en prikken bleken het toch weer kwaadaardige gezwellen te zijn. De prognose was slecht. Mede omdat ik een slecht gevoel had over het advies van de laatst behandelend dierenarts, heb ik second opinion gevraagd.

Via een vriend ben ik in contact gekomen met zijn dierenarts Helen Gorny. Helen heeft Tes onderzocht en op haar advies ben ik doorverwezen naar een dierenkliniek in Antwerpen. Deze dierenkliniek is gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Helen heeft voor mij een afspraak in Antwerpen gemaakt en het was een verademing hoe ze Tes hebben onderzocht.

Tes had op dat moment zeker 8 of 9 bultjes. Achteraf gezien is de oorspronkelijke bult niet ruim genoeg verwijderd. Alle nieuwe bultjes zijn allemaal aangeprikt en onderzocht. Daarnaast werd er een buikecho gemaakt en een bloedonderzoek gedaan. Dit werd allemaal op een heel liefdevolle en zorgvuldige manier gedaan. Al met al duurde het een kleine 3 uur. Toen kwam de uitslag, de bultjes waren allemaal kwaadaardig maar er waren wederom geen inwendige uitzaaiingen. De behandelend arts was best positief over de te volgen behandeling. Daarnaast vielen de kosten van dit onderzoek erg mee. Ook werd mij verzekerd dat hoewel het zware medicijnen zijn Tes toch nog een goed leven kan hebben.

In Antwerpen hebben ze in overleg met Helen een programma opgesteld waarmee we zijn gestart. Helen heeft ons daarin begeleid. In de eerste 4 weken werd er wekelijks bloed geprikt en de algehele gezondheid gecontroleerd. Palladia is het medicijn dat Tes krijgt met daarbij een maagbeschermer en een antihistaminicum. Begeleiding is belangrijk, omdat er bijverschijnselen kunnen zijn. Tes heeft daar gelukkig weinig last van. Wel ging het een keer even erg slecht met Tes. Dat kwam door een blaasontsteking die ze had opgelopen. Maar omdat je goed begeleid wordt, werd ik snel doorverwezen naar een specialist radiologie in Utrecht.

In Utrecht werd een buikecho gemaakt om vast te stellen wat de oorzaak was en of Tes niet ook een baarmoederontsteking had of uitzaaiingen. Gelukkig was dat niet het geval. Inwendig zag het er goed uit. De blaasontsteking werd gelukkig snel verholpen met een antibioticumkuur. Sinds die tijd blijft Tes een vrolijk hondje waar het naar omstandigheden best goed mee gaat. Af en toe stoppen we nog wel even met de Palladia omdat er dan wat bijverschijnselen zichtbaar worden. Dan komen er wel eens bultjes terug, maar die verdwijnen ook weer zodra we weer starten met de Palladia.

De medicijnen zijn niet goedkoop. Tes kost mij een kleine 200 euro in de maand. Maar dat heb ik graag voor haar over zolang ze nog een prettig leven heeft. Later heb ik begrepen dat er ook andere manieren zijn om de eerste operatie, zoals Tes die heeft gehad, uit te voeren zodat de marges om de eerste bult wel groot genoeg geweest zouden zijn. Dit was misschien beter geweest.

Ik deel graag mijn ervaring met u, want: Er is dus hoop voor uw hond als hij of zij de diagnose kanker krijgt. Laat u goed informeren en schroom niet om u door te laten verwijzen en een second opinion aan te vragen.