Camille de Ley is een dierenarts-oncoloog bij Anicura te Dordrecht.

Tijdens haar studie in Gent kwam Camille er al achter dat oncologie een onderbelicht onderdeel van de opleiding diergeneeskunde is. Ze maakt het haar missie om meer aandacht te creëren voor kanker bij dierenartsen en bij huisdiereigenaren.

Wij spraken Camille tussen twee consulten in de praktijk waar zij werkt.

Hoe ken je het NKFD?

Tijdens mijn opleiding kwam het jaarlijkse congres ”Oncologisch Treffen” op mijn pad. Dit is een congres voor studenten en jonge dierenartsen met interesse in oncologie. Ik herinner mij dat het NKFD aan bod kwam. Bart de Leeuw sprak daar en reikte de Johan de Vos prijs uit. Ik besefte mij toen dat er een plek is waar je terecht kunt om meer over oncologie te leren.

Hoe kom jij op dit moment in je werk in aanraking met dieren met de diagnose kanker?

468054225_122125348292485728_1693357291183199641_n

Tijdens mijn studie ging ik voor een stage twee maanden naar de Universiteit van Californië. Met een dienst “oncologie”. Er ging een wereld voor mij open. Ik kwam daar in zo een grote collegezaal, net als bij humane studies. Ik bedacht mij; hoe komt het dat bij ons dit niet bestaat en dat we daar eigenlijk zo weinig over weten?  Ik ben teruggekomen met het idee dat ik daar meer over wilde leren, meer over te weten wilde komen. Ik wilde hier graag awareness gaan creëren.

Ik ben cursussen blijven volgen. Ik wist dat Johan de Vos ook stageplaatsen had voor dierenartsen die geïnteresseerd waren in oncologie. Hij was toen helaas recent overleden. Ik vond het jammer dat ik hem nooit echt heb ontmoet, want iedereen sprak altijd zo positief over hem. Heel spijtig!

Ik ben wel verder gaan zoeken naar een plek om meer te leren. Ik kwam terecht bij Fitzpatrick Referrals, een gespecialiseerd dierenhospitaal  in Engeland. Hier leerde ik veel over oncologie.

Eenmaal terug wilde ik als dierenarts-oncoloog aan het werk. Ik heb er mijn hart aan verloren. Bij een dierenartsenpraktijk in Dordrecht was de behoefte om de dienst oncologie op te bouwen. Ik werk hier nu inmiddels meer dan 4 jaar. Ik krijg doorverwijzingen uit onze eigen kliniek maar ik zie ook andere patiëntjes met kanker.

Vind jij dat eerstelijns dierenartsen voldoende kennis hebben om door te verwijzen naar een specialist?

Nee! Veel te weinig! Meer awareness creëren, dat is een doel voor mij. Vandaar dat ik met Bart de Leeuw in contact wilde komen. Zowel de ervaren generatie als de nieuwe lichting dierenartsen geven toe dat ze weinig over kanker bij dieren weten. Dat blijft bijzonder als je de cijfers weet hoeveel honden en katten jaarlijks de diagnose kanker krijgen. Dit zijn enorme aantallen.

Hoe zou jij kunnen bijdragen om die bewustwording bij de dierenartsen te krijgen?

Naast dat ik praktijken blijf bezoeken ga ik in maart ook op het Anicura congres in Nederland praten over oncologie binnen de diergeneeskunde. In april geef ik nascholing in het gebied rond Antwerpen. Op zulke evenementen wil ik awareness creëren.

Ik ontwikkelde zelf een diervoedingsproduct. Een snack die bijdraagt in de voedingsbehoefte van zieke dieren. Een dier dat slecht eet is doorgaans niet fit genoeg om een behandeling te doorstaan. Hoe fitter een dier, des te groter de kans van slagen. Hier maak ik ook berichten voor op social media en dit is ook een onderdeel wat ik ter sprake breng tijdens mijn praktijkbezoeken.

Wat ik doe in België ben ik zeker bereid te doen namens het NKFD in Nederland. Ik heb al toegezegd om over de voedingsbehoefte van zieke dieren te vertellen tijdens het symposium in november.

Behandelen of niet, is dit een lastig vraagstuk voor diereigenaren?

Tuurlijk. Ook daarvoor is het goed om te overleggen met de dierenarts. Wat is de leeftijd en karakter van het dier? Wat zijn de gezinsomstandigheden? Dan kun je overleggen en in kaart brengen wat er nog wel mogelijk is en wat kunnen we doen om een goede levenskwaliteit voor de laatste weken of maanden te bewerkstellingen. Je neemt de eigenaren dan mee in hun ethische verantwoordelijkheid over wel of niet behandelen.

Op onze website vermelden wij ervaringsverhalen van huisdieren en hun baasjes die met kanker te maken hebben gehad. Ik stel mij voor dat er in jouw praktijk wel verhalen van toepassing zijn?

Zeker. Hier creëer ik een band met de eigenaren en de dieren. Tijdens de behandelingen en in de moeilijke periode van bijvoorbeeld een afscheid. Het is heel dankbaar werk. Dat vind ik het mooie aan mijn werk. Zulke verhalen kan ik delen via het NKFD met een breder publiek.

BraveBites_Hondensnacks_-_Beste_hondenvoer_volgens_dierenarts_5_honden_tuin