Kennismaking met Kees Tensen: Nieuw lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie van het NKFD

 

Met trots stelt het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) een nieuw lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie voor: dr. Kees Tensen. Hoewel hij zijn sporen vooral heeft verdiend binnen het humane kankeronderzoek -o.a. in zijn rol bij het LUMC- brengt hij een waardevolle en frisse blik mee naar de wereld van diergeneeskunde.

 

Kees is al ruim 30 jaar actief als onderzoeker, gespecialiseerd in oncologie van de huid.
“Daarnaast was ik ook meer dan een decennium opleidingsdirecteur van de studie Biomedische Wetenschappen. Ik hoop met mijn brede ervaring in zowel onderzoek als onderwijs een waardevolle aanvulling voor het NKFD te kunnen zijn”.

Zijn betrokkenheid bij de stichting ontstond via een persoonlijke connectie: zijn zwager Bart de Leeuw, ook actief binnen de organisatie, die hem enkele jaren geleden vroeg of hij zijn expertise wilde inzetten voor het NKFD. “Ik vond dat meteen een mooi initiatief. Zeker omdat ik zelf hondenliefhebber ben, en meerdere keren heb meegedaan aan de hondenwandelingen die door het NKFD zijn georganiseerd. Bart ken ik al 40 jaar en het NKFD ken ik ook al lang en ik lees de nieuwsbrief van het NKFD telkens met veel plezier.”

Zoals beschreven door het NKFD, een huisdier is een volwaardig lid van je gezin. Kees heeft in zijn gezin een poos een gepensioneerde hulphond in huis gehad. “ Helaas hebben we na een korte maar intense tijd deze hond moeten laten in slapen. Heel ingrijpend. We wilden eerst wachten na het verdriet en het verlies, voordat we aan een nieuwe hond wilden beginnen. Nu we echter de tijd en de ruimte hebben is sinds kort een vierjarige hond bij ons gekomen, Ze heet Maartje”.

In zijn rol binnen de Wetenschappelijke Adviescommissie beoordeelt Kees onder meer scripties die in aanmerking komen voor de Johan de Vos-prijs. “Wat ik leuk vind aan deze taak is dat ik als buitenstaander objectief kan kijken naar de inzendingen. Mijn afstand tot de veterinaire wereld werkt juist in mijn voordeel. De Johan de Vos-prijs vind ik een zinvolle en stimulerende manier om studenten en onderzoek te belonen. Ik draag daar met plezier aan bij
vanuit mijn onafhankelijke en wetenschappelijke expertise”.

Kees ziet als geen ander de medische ontwikkelingen, zoals de onderzoeken naar een kankervaccin, zowel humaan als veterinair.. “ Ik beschouw kankervaccins als een interessant en intelligent wetenschappelijk concept, maar wil benadrukken dat de ontwikkeling ervan nog pril is”. Hij waarschuwt voor te hooggespannen verwachtingen en onderstreept het belang van zorgvuldigheid en wetenschappelijke onderbouwing.

“Vaccins tegen kanker zijn in theorie veelbelovend, maar er is nog veel onderzoek nodig voordat ze in de praktijk toepasbaar zijn”. Het is volgens hem “absoluut nog niet aan de orde” dat dieren binnen enkele jaren gevaccineerd kunnen worden tegen kanker.

Kees legt uit dat er twee soorten vaccinaties bestaan:

  • preventief (om kanker te voorkomen)
  • therapeutisch (om bestaande kanker te behandelen)

“Preventieve vaccins die kunnen immuniseren zoals bij het HPV-virus in mensen, blijken al effectief. Therapeutische vaccins zijn nog volop in ontwikkeling. Het duurt zeker nog jaren voordat zo’n methode in de praktijk toepasbaar is – bij zowel mens als dier.”

Tot slot benadrukt Kees dat hij zich graag inzet voor het NKFD waar nodig. “Ik ben er vooral om met een wetenschappelijke bril mee te denken, en hoop een brug te kunnen slaan tussen het humane en veterinaire onderzoek.” De aanvulling van Kees en zijn kennis voor de Wetenschappelijke Adviescommissie wordt zeer gewaardeerd door het NKFD.