Hummer, onze Bordeaux dog

Hummer kwam op tweejarige leeftijd bij ons in huis. Hummer was een hond in nood die snel een veilig thuis zocht.

Hummer werd al snel opgenomen in de kleine roedel en bleek een echte allemansvriend te zijn. Zoals de meeste Bordeaux doggen. Een “kleine” goedzak in een reuzenjas.

Na twee jaar viel ons op dat Hummer opgezwollen klieren in zijn hals had. Met onze beperkte kennis vonden wij het nodig om een dierenarts te consulteren.

De dierenarts nam een biopt van zijn klieren en na een paar dagen kregen wij te horen dat Hummer lymfomen had. De dierenarts dacht dat Hummer zonder behandeling nog hooguit vier maanden te leven zou hebben. De dierenarts had zelf geen ervaring met de behandeling van kanker bij honden, maar adviseerde ons om een second opinion te vragen bij dierenarts-oncoloog Johan de Vos. Een welgerespecteerde specialist op het gebied van de behandeling van kanker bij huisdieren. Wij kenden Johan reeds omdat hij in het verleden al eerder een hond van ons heeft behandeld.

Johan concludeerde dat Hummer inderdaad een vorm van lymfklierkanker had. Er konden geen beloften worden gedaan, maar het was zeker mogelijk om een behandeling te starten. Wij ontvingen uitgebreide informatie over hoe een dergelijk traject zou verlopen en er werd een ruwe schatting gemaakt betreffende de kosten waar wij rekening mee dienden te houden. Het belangrijkste voor ons was dat Hummer niet zou lijden onder de behandeling. Hummer was op dat moment pas vier jaar oud, een trouwe kameraad en vol met levenslust. Hij mocht het van ons gaan proberen.

Chemotherapie bij honden verloopt ongeveer hetzelfde als bij mensen. Wel met het grote voordeel dat honden aanzienlijk minder last blijken te hebben van de middelen die worden gebruikt. “Gedurende het gehele traject is Hummer amper ziek geweest”.  Na de eerste twee behandelingen was het duidelijk dat Hummer goed reageerde op de medicatie. De lymfomen namen enorm in omvang af en ze waren op een bepaald moment tijdens de behandeling zelfs niet meer te traceren. Er ging een half jaar voorbij en wij waren blij dat het zo goed met Hummer ging.

Na het plotseling overlijden van Johan de Vos, heeft Lotte Beirens-van Kuijk de behandeling overgenomen.

Helaas kwamen op den duur de lymfomen terug en dienden we de behandeling voort te zetten. Een dergelijk traject vergt discipline van de baasjes. Zeker met andere dieren in huis is het nodig om te zorgen dat zij niets mee krijgen van de toch wel zware medicatie. Onze Hummer bleef iedereen verbazen. Het ene moment waren er nauwelijks nog vergrote klieren te vinden, en op een ander moment was het weer of er twee golfballen in zijn hals zaten. Zo verliep het een hele tijd. Als baasjes stonden wij achter de behandeling zolang Hummer maar niet leed onder deze ziekte.

Hummer heeft uiteindelijk nog bijna twee jaar een heel prettig leven kunnen hebben. Hij was echt niet zichtbaar of merkbaar ziek. Het is een traject van de lange adem en vele reizen richting de dierenarts. De kosten bleven beheersbaar omdat wij goede afspraken hadden gemaakt omtrent de betalingen. Goedkoop is de behandeling zeker niet, maar twee jaar extra leven is in hondenjaren toch veertien extra prachtige jaren erbij.

Uiteindelijk stierf Hummer na een kort ziekzijn in ons midden. Hebben wij de juiste keuzes gemaakt? Ja. Onze Hummer heeft genoten van zijn leven en wij van zijn enorme aanwezigheid. We missen hem nog iedere dag. Wij hebben geen moment spijt gehad en we zijn dankbaar voor de extra tijd die wij met hem mochten doorbrengen.